Fri & Försäkrad Frakt
5 / 5 Stjärnor På Google

Labbodlade diamanter
Labbodlade diamanter har snabbt blivit ett populärt alternativ till naturliga diamanter. Dessa diamanter, även kända som syntetiska diamanter eller lab-grown diamonds, erbjuder en rad fördelar som tilltalar dagens medvetna konsumenter. Här är några vanliga frågor och svar om labbodlade diamanter.
Vad är labbodlade diamanter?
Labbodlade diamanter är diamanter som skapas i kontrollerad miljö som återskapar samma förhållanden som en naturlig diamant växer i. Alltså, hög värme och högt tryck. Istället för att utvinnas från jorden skapas de i ett labb. Genom att återskapa de naturliga förhållandena man med olika tekniker framställa labbodlade diamanter med samma kemiska, fysikaliska och visuella egenskaper som naturliga diamanter har.
På Solterra jobbar vi med både naturliga och labbodlade diamanter. Kontakta oss för prisoffert eller utforska vår webbshop.

Hur tillverkas labbodlade diamanter?
Det finns huvudmetoder för att framställa labbodlade diamanter:
1. High Pressure High Temperature (HPHT)
2. Chemical Vapor Deposition (CVD)
Båda metoderna återskapar de naturliga förhållandena där diamanter bildas genom att utsätta kolatomer för extremt högt tryck och höga temperaturer. Detta leder till att kolatomerna kristalliseras och blir eventuellt till en diamant.
Vi erbjuder diamanter framställda genom båda processerna. På ditt certifikat framgår det vilken av metoderna som använts för just din diamant.
CVD
Chemical Vapor Deposition (CVD) är en vanlig metod för att producera labbodlade diamanter. Processen involverar att placera en diamantkristallskiva i en vakuumkammare och införa en gasblandning med kol och andra ämnen. Genom att utsätta gasen för energiladdade mikrovågor, bryts molekylerna isär och kolatomer deponeras på substratet för att bilda en diamantkristall. CVD erbjuder jämn kvalitet och möjligheten att skapa diamanter med önskade egenskaper.

HPHT
High Pressure High Temperature (HPHT) är en annan vanlig metod för att producera labbodlade diamanter. Processen innebär att en kolstång utsätts för extremt högt tryck och temperaturer i en tryckkammare med en metallisk katalysator. Kolatomer reagerar med katalysatorn och omvandlas till diamant under kontrollerade förhållanden. HPHT-producerade diamanter är kända för sin höga kvalitet och används ofta inom smycken och industriella tillämpningar.

För- och nackdelar med labbodlade diamanter
När du handlar hos Solterra ser vi till att ge dig all information på ett neutralt sätt så att du kan ta ett informativt köpbeslut som passar din budget och dina preferenser. Kontakta oss för ett personligt möte.
Fördelar
Labbodlade diamanter kostar mycket mindre än naturliga diamanter. Bland annat pga. tekniska framgångar som möjliggjort billigare tillverkningskostnader men också pga. det stora utbudet av labbodlade diamanter.
Labbodlade diamanter anses som ett mer etiskt och miljövänligt alternativ eftersom de inte bidrar till miljöförstöring eller exploatering av arbetskraft. Att utvinna naturliga diamanter kräver en storskalig gruvdrift.
Labbodlade diamanter är vanligtvis av hög kvalitet med få eller inga synliga inneslutningar, vilket gör dem till ett attraktivt val för konsumenter som söker en klar och gnistrande diamant.
Nackdelar
En nackdel med labbodlade diamanter är att de ännu inte har samma symboliska värde eller status som naturliga diamanter. Vissa kan föredra den romantiska tanken över en diamant som har bildats naturligt över miljontals år.
Till skillnad från naturliga diamanter kan labbodlade diamanter skapas i enorma mängder. Detta bidrar till ett fallande pris eftersom efterfrågan inte hänger med utbudet.
Labbodlade diamanter har ett sämre andrahandsvärde än naturliga diamanter.

Är labbodlade diamanter äkta?
Ja, labbodlade diamanter är äkta diamanter med samma kemiska sammansättning och fysikaliska egenskaper som naturliga diamanter. De skiljer sig endast i sitt ursprung, med labbodlade diamanter skapade i laboratorier istället för att bildas naturligt i jorden.